Liquide middelen

Person
Aida Kopijn 9 juli 2024
Image

Ontdek hier alles wat je als ondernemer moet weten over liquide middelen. Zo krijg je inzicht in wat liquide middelen zijn, wat liquiditeit is, waar liquide middelen op de balans staan en waarvoor je ze gebruikt.

Wat zijn liquide middelen?

Liquide middelen zijn het geld dat je als onderneming direct kunt gebruiken om aan je verplichtingen te voldoen. Denk hierbij aan:

  • Kasgeld: bankbiljetten en munten in de kassa.
  • Zakelijke bankrekening: het saldo op je lopende rekening.
  • Zakelijke creditcardrekening: het beschikbare saldo op je creditcard.
  • Saldo’s van betaalproviders: het geld op je PayPal- of Mollie-rekening.

Liquide middelen geven een beeld van de financiële gezondheid van je bedrijf. Heb je genoeg geld om je rekeningen te betalen en onverwachte uitgaven te dekken?

Waarom zijn liquide middelen belangrijk?

Een gezonde cashflow is de levensader van elk bedrijf. Met voldoende liquide middelen kun je je rekeningen op tijd betalen, onverwachte uitgaven opvangen en kansen benutten om te groeien.

Liquide middelen zeggen daarom iets over de liquiditeit (betaalvermogen) van een onderneming. Het verbeteren van de liquiditeit is een investering in de financiële gezondheid van het bedrijf.

Waar staan liquide middelen op de balans?

Op de balans van je bedrijf kun je zien hoe het met jouw liquide middelen staat. De balans is een overzicht van jouw bezittingen (activa) en schulden (passiva). Liquide middelen op de balans vind je aan de linkerzijde, onder de vlottende activa.

Vlottende activa zijn bezittingen die je binnen een jaar kunt omzetten in geld. Naast liquide middelen omvatten vlottende activa ook:

  • Voorraad: de producten die je klaar hebt om te verkopen.
  • Debiteuren: het geld dat klanten je nog schuldig zijn.
  • Overige vlottende activa: bijvoorbeeld tegoeden op kortlopende beleggingen.

Binnen de categorie liquide middelen op de balans kun je verschillende subcategorieën tegenkomen. Zo worden bijvoorbeeld contante gelden, tegoeden op bankrekeningen en saldi op creditcards apart vermeld.

Hoe kun je je liquiditeit verbeteren?

Door deze strategieën toe te passen, kun je jouw liquiditeit versterken en ervoor zorgen dat jouw bedrijf altijd over voldoende liquide middelen beschikt.

Snelle facturatie

Zorg ervoor dat je de factuur snel verstuurt nadat je klaar bent met je werk. Door dit te doen, ontvang je sneller de betaling. Je kunt je klanten ook aanmoedigen om eerder te betalen door korting aan te bieden bij late betaling.

Kostenbeheersing

Houd je uitgaven in de gaten. Maak een budget van het geld dat binnenkomt en uitgaat. Probeer onnodige uitgaven te vermijden door kritisch naar de uitgavenpatronen te kijken die je hebt gehad. Probeer met je leveranciers te onderhandelen voor betere prijzen, wat de onnodige uitgaven zal verminderen.

Andere financieringsopties

Kies ervoor om jouw facturen te verkopen aan een ander bedrijf via factoring. Op deze manier kun je snel toegang krijgen tot het geld dat je verwacht. Dit is handig als je direct een betaling moet doen. Daarnaast kun je geld inzamelen bij veel mensen via crowdfunding. Dit is een goede optie om een eenmalig project of investering te financieren.

Beheer je liquide middelen met Payt

Als ondernemer weet je als geen ander hoe belangrijk het is om grip te hebben op je financiën. Een belangrijk onderdeel van het beheer van liquide middelen en een gezonde liquiditeit is het op tijd innen van openstaande facturen. Bij Payt maken we dit makkelijker voor je met onze debiteurenbeheersoftware .

Snellere betalingen

Payt helpt bij het beheer van liquide middelen dankzij een geautomatiseerd systeem voor debiteurenbeheer. Dit zorgt ervoor dat je facturen sneller worden betaald, waardoor er meer geld beschikbaar is om aan je verplichtingen te voldoen.

Tijdsbesparing

Met Payt bespaart je ook veel tijd door herhalende administratieve taken te automatiseren, zoals geautomatiseerde opvolging van openstaande facturen. Hierdoor kun je je richten op belangrijkere taken binnen het bedrijf.

Integratie met softwarepakketten

Dankzij de integratie met verschillende softwarepakketten kan Payt ook het beheer van liquide middelen vereenvoudigen. Dit gebeurt door automatisch klanten te herkennen en het herinneringsproces aan openstaande betalingen te optimaliseren.

Met efficiënt beheer van liquide middelen, zorg je voor een verbeterde liquiditeit en een versterking van je financiële positie.

Nieuwsgierig geworden? Plan een online demonstratie in of download onze brochure. Sluit je aan bij meer dan 10.000 tevreden gebruikers van Payt en geef je organisatie de financiële boost die het verdient.

Image

Aida is expert in debiteurenbeheer bij Payt, bekend om haar nauwkeurigheid en organisatorische passie. Ze zorgt ervoor dat elk proces perfect is geregeld en geoptimaliseerd.

Image
Wat is een debiteurenadministratie?
Image
Openstaande facturen beheren: Zo doet je dat
Remove Cookie