Wat is factoring?

Person
Xindu Hendriks 3 april 2025
Image

De betekenis van factoring: een financieringsvorm waarbij je openstaande facturen verkoopt aan een factoringmaatschappij. Dat wordt ook wel debiteuren factoring genoemd. In ruil voor het verkopen van de facturen ontvang je direct een groot deel van het bedrag op je bankrekening, meestal binnen 24 uur. Zo hoef je niet te wachten tot de klant betaalt. Dit verbetert je cashflow en zorgt voor meer financiële ruimte om je bedrijf te laten groeien.

Het proces werkt eenvoudig: jij levert een product of dienst, verstuurt een factuur naar je klant, en draagt deze factuur vervolgens over aan de factoringmaatschappij. Die betaalt jou een voorschot en later de betaling bij je klant. Er zijn verschillende soorten factoring, waaronder traditionele factoring, American factoring en stille factoring. Elk type heeft zijn eigen kenmerken, afhankelijk van hoeveel controle je zelf wilt houden over het klantcontact en het debiteurenbeheer.

Inhoudsopgave

  1. Voor- en nadelen van factoring
  2. Factoring voor de ZZP
  3. Factoring voor het MKB
  4. Wat kost factoring?
  5. Wat Payt voor jou kan betekenen

Voor- en nadelen van factoring

 

Voordelen

  • Je hoeft niet te wachten op betalingen, hierdoor krijg je direct liquiditeit
  • Geen zorgen over wanbetalers of lange betaaltermijn
  • Meer tijd voor je kernactiviteiten, minder focus op debiteurenbeheer
  • Verbeterde cashflow maakt investeren eenvoudiger
  • Lagere noodzaak voor andere financieringsvormen zoals leningen

 

Nadelen

  • Kosten per factuur kunnen oplopen bij hoge volumes
  • Je draagt klantcontact en incasso deels uit handen (afhankelijk van het type factoring)
  • Niet elke factuur of klant komt in aanmerking

Het is belangrijk om factoring te vergelijken met alternatieven zoals bankleningen of via een debiteurenbeheer software, zodat je een goed onderbouwde keuze maakt.

Factoring voor de ZZP

Voor zzp’ers is factoring een praktische manier om continuïteit in hun inkomsten te waarborgen. Je bent als zelfstandig ondernemer immers volledig afhankelijk van tijdige betalingen om zelf je kosten te dekken. Een late betaling kan directe gevolgen hebben voor je privé-uitgaven, investeringen of zakelijke verplichtingen.

Met factoring voorkom je dat cashflowproblemen je groei in de weg staan. Door direct te beschikken over je geld, kun je investeren in materiaal, software, of marketing zonder afhankelijk te zijn van het betaalgedrag van je klanten. Bovendien heb je minder stress over openstaande facturen, omdat het risico op wanbetaling wordt overgenomen door de factoringmaatschappij.

Voor de zzp’er die weinig tijd of kennis heeft van debiteurenbeheer is factoring een oplossing die rust en overzicht brengt. Let wel op de kosten, en vergelijk verschillende partijen óf kijk naar alternatieven zoals het gebruik van geautomatiseerde opvolgingstools zoals die van Payt.

Factoring voor het MKB

In het midden- en kleinbedrijf is factoring al langer een bekende financieringsvorm. Zeker bij snelgroeiende organisaties of bedrijven met grote opdrachtgevers is het een manier om financieel wendbaar te blijven. Waar veel mkb’ers worstelen met lange betalingstermijnen van 30 tot 90 dagen, biedt factoring de mogelijkheid om direct over werkkapitaal te beschikken.

Bij seizoensgebonden omzetpieken helpt factoring om continuïteit te behouden. Omdat het risico op niet-betalen bij de factoringpartij ligt, hoef jij daar niet langer wakker van te liggen.

Een extra voordeel is dat je administratie efficiënter wordt. Veel factoringmaatschappijen bieden een portaal aan waarin je eenvoudig facturen aanlevert en je betalingen volgt. Maar let op: volledige uitbesteding betekent vaak ook minder grip op het klantcontact. Softwareoplossingen zoals die van Payt combineren snelheid met behoud van regie.

Wat kost factoring

De factoringskosten bestaan meestal uit twee delen: een percentage van het factuurbedrag en eventuele vaste kosten per factuur. Gemiddeld ligt het tarief tussen de 1% en 5% van het factuurbedrag. Hoe hoger het risico op wanbetaling en hoe langer de betalingstermijn, hoe hoger de kosten zullen uitvallen.

 

Wat kost factoring bij Payt?

Bij Payt werkt het net iets anders. In plaats van je facturen te verkopen, houd je zelf de controle. Onze software automatiseert het versturen, opvolgen en afhandelen van je facturen. Daardoor worden facturen gemiddeld 30% sneller betaald, zonder dat de klantrelatie verandert. En omdat je geen kosten per factuur betaalt aan een externe partij, ben je goedkoper uit dan bij traditionele factoring.

Wat Payt voor jou kan betekenen

Bij Payt geloven we dat je sneller betaald kunt krijgen én het contact met je klant persoonlijk kunt houden. Daarom hebben we software ontwikkeld die het hele debiteurenproces automatiseert, zonder dat je facturen hoeft over te dragen aan een derde partij.

Met Payt:

  • Automatiseer je het versturen van facturen, herinneringen en aanmaningen
  • Volgt Payt automatisch op via e-mail, sms of zelfs per brief
  • Betaalt je klant eenvoudig via iDEAL of QR-code
  • Heb je inzicht in wie wanneer wat heeft betaald – tot op de minuut
  • Integreer je moeiteloos met je eigen boekhoudsoftware

Je bespaart tot 80% op je administratietijd, en facturen worden gemiddeld 30% sneller betaald. Factoring zonder tussenpartij dus – gewoon binnen jouw eigen systeem, in jouw stijl.

Plan vrijblijvend een demo in en ontdek hoe onze software jouw debiteurenproces slimmer, sneller en persoonlijker maakt. Zo zie je direct hoe je meer grip krijgt op je facturen én sneller betaald wordt.

Image

Xindu is expert op het gebied van digitale strategie en debiteurenbeheer bij Payt. Ze staat bekend om haar analytische aanpak.

Image
Wat is de betekenis van crediteuren?
Image
Betekenis van debiteuren: uitleg en voorbeelden
Remove Cookie