Cashflow berekenen? Dit moet je weten.

Person
Sanne de Vries 9 juli 2024
Image

Als ondernemer richt jij je op de groei van jouw bedrijf en op het maken van winstgevende keuzes. Het doen van investeringen is hier onlosmakelijk aan verbonden. Daarbij gaat het niet alleen om de vraag of de investeringen iets opleveren, maar ook of ze in het budget passen. Belangrijk is dat je voortdurend op de hoogte bent van de cashflow van uw bedrijf. Waar je op moet letten en hoe je de cashflow kunt berekenen, daarover lees je meer in deze blog.

Wat is cashflow?

De cashflow van een bedrijf wordt bepaald door de hoeveelheid geld die binnenkomt en eruit gaat gedurende een bepaalde periode. Het gaat om het verschil tussen de inkomsten en uitgaven. Deze inkomsten en uitgaven worden niet op één hoop gegooid, maar onderverdeeld in de volgende drie categorieën:

  1. Operationele cashflow: alle inkomsten en uitgaven die te maken hebben met de dagelijkse operationele activiteiten binnen het bedrijf. Daaronder vallen onder andere de inkoop van goederen, salarissen en kosten voor de verkoop van diensten en producten.
  2. Investeringscashflow: alle inkomsten en uitgaven die betrekking hebben op investeringen in het bedrijf. Denk aan de kosten voor computers, meubels en machines, maar ook aan inkomsten door bijvoorbeeld het verkopen van gebruikte computers. De activiteiten worden investeringsactiviteiten genoemd.
  3. Financieringscashflow: alle financieringsactiviteiten die inkomsten en uitgaven met zich meebrengen, zoals leningen en aandelen.

Verschil cashflow & winst

De omzet, de winst die je maakt en de cashflow van jouw bedrijf, dat zijn drie verschillende dingen. Daarom is het goed om de verschillen even aan te duiden. In de eerste plaats de omzet, die wordt berekend door het tarief van jouw product of dienst te vermenigvuldigen met de afzet, dus het aantal dat je hebt verkocht. De kosten die je maakt voor materialen, marketing en dergelijke, trek je vervolgens af van de omzet om onderaan de streep de winst over te houden. Dit bedrag is niet hetzelfde als de cashflow. De winst die je hebt gemaakt kan namelijk nog alleen op papier staan, terwijl je in werkelijkheid nog betalingen van klanten moet ontvangen. De cashflow is het bedrag dat aan het eind van een specifieke periode daadwerkelijk op de rekening staat, ook als er nog facturen openstaan.

Het belang van cashflow voor bedrijfsvoering

Cashflow is een belangrijke factor in de bedrijfsvoering, omdat de cashflow de financiële stabiliteit en groeimogelijkheden van een bedrijf beïnvloedt. Een positieve cashflow betekent dat er meer geld binnenkomt dan dat er uitgaat, wat duidt op financiële stabiliteit. Daarentegen wijst een negatieve cashflow op financiële problemen en een gebrek aan liquiditeit.

Bovendien helpt het beoordelen van de cashflow bij het identificeren van inefficiënties in het bedrijfsproces. Bij de analyse van de cashflow kunnen bijvoorbeeld vertragingen in het innen van debiteuren of het betalen aan crediteuren ontdekt worden. Als er een te lange tijd zit tussen de levering van een product of dienst en de betaling, duidt dit op inefficiënties in het debiteurenbeheer of problemen met de betalingsvoorwaarden met leveranciers.

Hoe kun je de cashflow berekenen?

Wil je de cashflow berekenen voor jouw bedrijf? Daarvoor kun je de volgende formules raadplegen die specifiek betrekking hebben op de bovengenoemde categorieën. Om de cashflow correct te berekenen, dien je een compleet overzicht te hebben van de inkomsten en uitgaven binnen een afgebakende periode. Zorg ervoor dat je alle gegevens inzichtelijk hebt en onder de juiste categorie onderbrengt.

Operationele cashflow berekenen

De operationele cashflow geeft inzicht in de liquiditeit van jouw bedrijf. Hiermee kun je de prestaties van het bedrijf beoordelen om vervolgens weloverwogen beslissingen te maken over de financiële strategie en over mogelijke toekomstige investeringen. Voor het berekenen van de operationele cashflow heb je de volgende gegevens nodig:

  1. Nettowinst: de nettowinst wordt berekend door de brutowinst te verminderen met de bedrijfskosten.
    Afschrijvingen van de waarde van de activa. Denk aan gebouwen, machines en apparatuur en selecteer de periode waarin ze gebruikt worden.
  2. Veranderingen in werkkapitaal van het bedrijf: deze bestaan uit vlottende activa (zoals inventaris) en kortlopende schulden (zoals leningen).

Vul de data in een van onderstaande formules om de operationele cashflow te berekenen:

  1. nettowinst + afschrijvingen = operationele cashflow
  2. nettowinst – verandering in werkkapitaal = operationele cashflow

Investeringscashflow berekenen

Investeringen die je in de betreffende periode hebt gedaan, vallen onder investeringsactiviteiten en dien je dus in de investeringscashflow op te nemen. Dit geldt ook voor inkomsten die je hebt gegenereerd door het verkopen van goederen. Inzicht hierin helpt jou de prestaties van het bedrijf te beoordelen. Bovendien kun je betere beslissingen nemen over mogelijk nieuwe bedrijfsgerelateerde investeringen. Wil je de investeringscashflow over een bepaalde periode berekenen, raadpleeg dan onderstaande gegevens:

  1. Uitgaven aan investeringen: dit zijn de uitgaven door de aanschaf van activa, zoals apparatuur en onroerend goed.
  2. Inkomsten van desinvesteringen die voortkomen uit de verkoop van activa, bijvoorbeeld machines of onroerend goed.

Vul de data in de volgende formule:

Inkomsten van desinvesteringen – uitgaven van investeringen = investeringscashflow

Financieringscashflow berekenen

Leningen, aandelen en dergelijke financiële gegevens bepalen de financieringscashflow. Wanneer jouw bedrijf via financieringsbronnen meer geld binnenkrijgt dan uitgeeft, is dat een goed teken voor de financiële gezondheid van jouw bedrijf. Andersom kan jouw bedrijf in financiële problemen komen. Daarom is het essentieel om de financieringscashflow voortdurend te monitoren en waar nodig te verbeteren. Met onderstaande datagegevens kun je de cashflow berekenen:

  1. Toename of afname van het eigen vermogen, dat bestaat uit de waarde van aandelen en andere vermogens. Het eigen vermogen is de totale activa minus de totale verplichtingen (schulden als leningen, belastingen en openstaande rekeningen).
  2. Toename of afname lang vreemd vermogen. Het lang vreemd vermogen van het bedrijf bestaat uit leningen, kredieten en andere financiële verplichtingen.

Vul de datagegevens in onderstaande formule in om tot de financieringscashflow te komen:

Toename of afname eigen vermogen – toename of afname lang vreemd vermogen = financieringscashflow

Belangrijke aandachtspunten bij het berekenen van cashflow

Wil je de cashflow berekenen voor jouw bedrijf, dan is het niet alleen essentieel de data compleet te hebben en bovenstaande formules nauwkeurig in te voeren. Vermijd ook de volgende veelgemaakte fouten:

  • Het vergeten van belangrijke inkomsten- of uitgavenposten: álle inkomsten- en uitgavenposten dien je mee te nemen in de berekening. Zou je één post over het hoofd zien, dan kan dit een vertekend beeld geven van de cashflow.
  • Onjuiste toewijzing van datagegevens: we hebben verschillende soorten cashflow inclusief bijbehorende formules benoemd. Deze drie categorieën zijn er niet voor niets, dus het is belangrijk om inkomsten en uitgaven onder de juiste categorie te scharen. Een onjuiste toewijzing leidt tot een onnauwkeurige cashflowberekening.
  • Geen afbakening in tijdsperioden: wanneer je de cashflow wilt berekenen, is het essentieel specifieke tijdsperioden af te bakenen waarbinnen de inkomsten en uitgaven hebben plaatsgevonden. Denk aan een periode van een maand, kwartaal of jaar waarin je een realistisch beeld krijgt van de cashflow.
  • Het vergeten van niet-kasstromen als afschrijvingen en waardeveranderingen die impact hebben op de cashflow. Afschrijvingen zijn geen directe uitgaven. Neem je deze niet mee in de berekeningen, dan krijg je een onjuist beeld van de beschikbare middelen die nodig zijn voor betalingsverplichtingen. Bij waardeveranderingen kun je denken aan de herwaardering van activa. Stijgt de waarde van activa die je wilt verkopen, dan genereert jouw bedrijf mogelijk extra geld. Het vergeten van dergelijke potentiële kasstromen resulteert in een incompleet beeld van beschikbare middelen.

Hoe Payt jou helpt bij het berekenen van de cashflow

Wil je hulp bij het berekenen en verbeteren van de cashflow van jouw bedrijf? Een eerste stap is het automatiseren van het debiteurenbeheer. Onze credit control software kan dit voor jou doen. Daarnaast helpt de software jou de financiële controle over het bedrijf te verbeteren, zodat jij kostbare tijd bespaart. Vul onderstaand formulier in om een live demonstratie aan te vragen. Je kunt onze software vrijblijvend proberen zodat je de kans krijgt om direct de voordelen van ons credit control systeem te ervaren en snel inzicht te krijgen in de mogelijkheden.

Image

Sanne is bedrijfskundige bij Payt. Ze helpt bedrijven hun financiële stromen te optimaliseren met oog voor detail en diepgaand begrip van bedrijfsprocessen.

Image
Wat is een debiteurenadministratie?
Image
Openstaande facturen beheren: Zo doet je dat
Remove Cookie