De zorgverzekeraar als debiteur

Person
Jeroen Krosse 18 maart 2022
Image

In de mondzorg wordt veel gebruik gemaakt van factoring. Hierbij besteden praktijken hun debiteurenbeheer en daarbij de patiëntrelatie uit aan een derde partij. Op de vraag waarom er is gekozen voor deze toch vrij onpersoonlijke en kostbare oplossing krijg je een aantal antwoorden:

…ik wil geen contracten met verzekeraars.

…het rechtstreeks declareren bij verzekeraars (via Vecozo) is arbeidsintensief.

…verzekeraars betalen laat uit en ik heb de omzet sneller nodig.

Payt biedt een vriendelijk en voordelig alternatief voor factoring waarmee je als zorgverlener zelf eigenaar blijft van je facturen en daarmee de relatie met patiënten en verzekeraars. Inmiddels honderdduizenden declaraties verder, kunnen we dan ook een scherp beeld geven van het feitelijke betaalgedrag van verzekeraars. Als ook van patiënten. Zo weten we inmiddels dat patiënten gemiddeld binnen 12 dagen betalen en dat zo’n 80% gebruik maakt van online betaalmogelijkheden als iDeal door middel van betaallinks en QR-codes. In dit blog zoomen we verder in op het gedrag van verzekeraars.

De verzekeraar als debiteur

Als je zelf je declaraties indient, als praktijk in de mondzorg, dan is de verzekeraar dus (deels) jouw klant. Je hebt hiervoor geen zorgcontract nodig met de individuele zorgverzekeraar. Je kunt declareren met een geldige AGB code en op basis van de verzekeringsovereenkomst die de patiënt heeft met de betreffende zorgverzekeraar. Wel dient jouw praktijk (en de bijbehorende bankrekening) bekend te zijn bij de verzekeraar. Dit geef je eenmalig door via standaardformulieren bij de verzekeraars. Je kunt Payt machtigen om namens jou declaraties in te dienen bij zorgverzekeraars. Voor je eigen cashflow zijn dan drie zaken van belang.

  1. Welk deel van de door jou uitgevoerde behandelingen is verzekerde zorg?
  2. Hoe snel reageert een verzekeraar op een ingediende declaratie?
  3. Hoe snel betaalt de verzekeraar uit na goedkeuring?

De ervaring leert dat gemiddeld 70% van de prestaties in de mondzorg wordt vergoed door zorgverzekeraars. Verzekeraars nemen gemiddeld 2 dagen de tijd om te reageren op ingediende declaraties. Het verzekerde deel staat vervolgens na 13 dagen bij je op de rekening. De onderlinge verschillen zijn daarbij best groot tussen verzekeraars in betaalsnelheid, zoals je kunt zien in het overzicht per verzekeraar. Deels worden die verschillen ook nog wel veroorzaakt door het type declaraties dat werd ingezonden (J, P, U code, WLZ). Patiënten betalen gemiddeld genomen een dag sneller dan de verzekeraars.

Het debiteurenrisico in de mondzorg is gelukkig erg laag. Verzekeraars betalen conform afspraak. Daarnaast zien we dat 99,85% van alle restnota’s worden betaald door patiënten nog voordat er gerechtelijke stappen worden ondernomen. Het gewogen debiteurenrisico voor de gehele omzet ligt daarmee op 0,05%. Kortom, geen reden tot zorg en al helemaal niet om dat risico te verzekeren tegen een premie die een veelvoud is van de feitelijke schade.

De praktijkcijfers laten zien dat jouw behandelingen gemiddeld binnen 3 weken wel zijn betaald. De slimme automatisering van Payt zorgt ervoor dat er geen tijd verloren gaat in het declaratieproces en dat verzekeraars en patiënten in staat worden gesteld om snel te reageren en te betalen. Een goed geautomatiseerd declaratieproces ligt daarmee aan de basis van een gezonde praktijkvoering.

Als je zorg draagt voor goede patiëntenzorg, helpen wij je. Get it. Payt.

Image

Jeroen Krosse is een business developer in hart en nieren. Ziet altijd meer kansen dan problemen en werkt graag samen met partners aan slim geïntegreerde oplossingen.

Image
Debiteurenbeheer software: het gemak van automatisering
Image
Debiteurenbeheer uitbesteden? Ontdek de voordelen
Remove Cookie